Monday, February 28, 2011

Acar Pisang Gala

Bahan-bahan:


5 biji pisang gala
1 cawan santan
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
½ inci halia
½ cawan minyak masak (untuk menumis)
1 senduk cuka makan
2 scup gula
1 sudu garam
½ cawan air

Bahan hiasan:

1 labu bawang besar dibelah 6
2 biji cili merah (dibelah dua)
2 biji cili hijau (dibelah dua)
Cara-cara:

1. Pisang dibersih dan dikelar-kelar nipis.
2. Kemudian rendam dalam air garam selama 20 hingga 30 minit. Ketika berada dalam air garam, pisang tersebut diuli dengan perlahan supaya tidak hancur.
3. Siramkan pisang tersebut dan toskan.
4. Bawang merah, bawang putih, cili kering dan halia digiling lumat dan ditumis sehingga naik bau.
5. Kemudian masukkan garam, cuka dan gula lalu dikacau sehingga mendidih.
6. Masukkan pisang yang ditoskan tadi dan kacau perlahan-lahan supaya bahan-bahan tadi meresap ke dalam isi pisang.
7. Setelah agak layu masukkan setengah cawan air dan masak seketika.
8. Masukkan santan setelah pisang masak.
9. Biarkan ia mereneh seketika dan masukkan bahan-bahan hiasan dan biarkan lebih kurang lima minit.
10. Angkat dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment