Monday, February 28, 2011

Solok Lada

Cara-cara menyediakan solok lada


Bahan-bahan:

10 biji lada solok (buang biji dan bersihkan)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 hiris halia (ditumbuk)
10 biji lada hitam (ditumbuk)
5 ekor ikan tamban atau sardin yang telah dipanggang atau direbus (dibuang tulang dan tumbuk)
½ biji kelapa parut (ambil putih sahaja)
½ cawan santan pekat
½ cawan santan cair
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit Ajinomoto (pilihan)

Cara-cara:

1. Semua bahan-bahan yang ditumbuk tadi hendaklah digaul dan ditumbuk semuanya.
2. Setelah sebati gaulkan dengan kelapa parut.
3. Kemudian masukkan sedikit garam, gula, ajinomoto dan setengah cawan santan pekat.
4. Gaul rata-rata dan sumbat ke dalam lada.
5. Kemudian masukkan lada tadi ke dalam periuk.
6. Masukkan setengah cawan santan cair lalu dimasakkan di atas api lebih kurang 10 hingga 15 minit.



No comments:

Post a Comment